In memoriam Jan Theet Tangelder

In memoriam Jan Theet Tangelder

Jan Tangelder, onze markante Kroezenhoeker, is op vrijdag 3 november 2017,  overleden

Jan kan met recht een “markante” Kroezenhoeker worden genoemd.

Hij heeft in zijn leven heel veel mee gemaakt.

In de oorlog gewond geraakt, zijn ouders kwamen om het leven en een groot gedeelte van zijn jeugd heeft Jan in pleeggezinnen doorgebracht. Daarnaast was hij in die periode veel ziek. Na een verblijf van 1 1/2 jaar in een internaat in Medemblik keerde hij terug naar Silvolde. Hij kwam te werken op een boerderij en leerde daar het werk en het tractor rijden. Zo heeft hij het werken op de boerderij geleerd en wat nog belangrijker is: hij leerde al heel jong op eigen benen te staan. Dat heeft hem gevormd. Hij was zeer leergierig en probeerde altijd weer iets nieuws uit. In 1957 was hij al in staat om mais te maaien met de “binder” en deze daarna te hakselen. Hij was de 4e boer in Nederland die het vee op roosters voor drijfmest had staan.

Jan begon uiteindelijk met een nieuw type loonbedrijf met werkzaamheden zoals sleuven graven, raketboringen, aanleg rioleringen enz.. In deze tijd nu de hele buurt op glasvezel zit te wachten, komt een bedrijf als dat van Jan en zijn zoon Marcel als geroepen. Ook hieruit blijkt dat hij zijn tijd vaak ver vooruit was.

In 1962 trouwde Jan met Elly Keizer. Samen kregen ze 2 kinderen: Claudia en Marcel.

 

 

 

In 2013 werd Jan “Koning van de Kroezenhoek”. Een rol die hij met veel verve op zich nam. Hij wilde overal bij zijn, als dat bij zijn taak van Koning hoorde. In die tijd kreeg de Kroezenhoek een prijs uitgereikt van Univé. Jan, en enkele Kroezenhoekers, gingen samen naar Enschede om de prijs op te halen. Het was een prachtige avond. Hij kwam zelfs nog te praten met Joop Munsterman, de voorzitter van FC Twente. Voor Jan was de avond toen helemaal goed!

In 2014 werd een Ooievaarsnest geplaatst in de Kroezenhoek. Jan zorgde er samen met andere Kroezenhoekers voor dat het nest geplaatst werd.

Eigenlijk valt er nog heel veel te vertellen over Jan. Voor wie geïnteresseerd is, zijn levensloop staat in het boek: De Kroezenhoek, i-j zölt der maor wonen!

Wij danken Jan voor alles wat hij voor de Kroezenhoek heeft gedaan, én dat is heel veel.

Jan is 82 jaar geworden.

Wij wensen zijn vrouw Elly en de kinderen Claudia en Marcel heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.