Achtergrondinformatie fietstocht akkerranden

Achtergrondinformatie fietstocht akkerranden

DE HEURNE Maandag 29 juni werd bij De Brusse in De Heurne het eerste exemplaar van de akkerrandenfietstochten aan wethouder Ted Kok overhandigd. Het is het derde jaar dat er fietstochten langs akkerranden in de omgeving van Dinxperlo en De Heurne en in Dale en Barlo zijn uitgezet. “In geld kost het niet veel”, zei wethouder Kok, “maar qua uitstraling is het fenomenaal.” Dankzij de fietsroutes kunnen mensen kennis maken “met een prachtig gebied”.

EEN LINT VAN BLOEMEN Gerrit Rougoor, een van de mensen die voor de aanleg en inzaai van de akkerranden bij Dinxperlo zorgt, vertelde waarom die bloemrijke akkerranden zo belangrijk zijn. “We moeten de natuur een handje helpen. Wat vroeger vanzelfsprekend en in evenwicht was, is om diverse redenen nu uit evenwicht.” Hij noemde onder andere de veranderingen in de landbouw en het gebruik van gif als reden. “De gemeente ziet het belang eveneens. Samen met agrariërs willen we de aanleg van de randen blijven stimuleren.” Rougoor ziet steeds meer particulieren uit zichzelf mee doen. “Onderweg zagen we heel veel meer randen, waar we niet van wisten. Zo ontstaat een lint van bloemen door de hele gemeente.” Soorten die in de randen bloeien, zijn phacelia, gele mosterd, boekweit, korenbloem, bladramenas, klaproos en enkele tuinsoorten zoals cosmea en gipskruid.

ZONDER BIJEN GEEN BROOD VOOR DE BOER De werkgroep akkerranden is opgericht in 2013 en bestaat leden van de LTO, Imkervereniging, IVN, SAAP en de Wildbeheereenheid. “We kiezen een zaadmengsel dat geschikt is voor de uitgekozen plek.” Bij Dinxperlo een flora- en faunamengsel en soms een wildmengsel. Op de bloemrijke randen komen veel bijen, hommels en andere insecten af. “Daardoor worden de gewassen op de akkers ook beschermd”, zegt Rougoor. Een aantal van die insecten bestrijden namelijk schadelijke diertjes in de akker. Hij besloot zijn verhaal met de spreuk: “Was er niet de boer, dan was er geen brood. Waren er geen bijen, dan had de boer geen brood.

Wie de fietstocht zelf een keer wil fietsen kan de akkerrandenfolder met de twee routes kopen voor 50 cent bij de VVV’s in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo.

akkerranden 3akkerranden